Je gaat er natuurlijk niet van uit en hoopt ook niet dat het gebeurt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat moet je precies doen als je een ongeluk krijgt met een lease/huur auto en hierbij schade ontstaan? En welke consequenties hangen hieraan vast?  

Hoe werkt het leasen/huren van een auto?

Vrijwel iedereen kan een auto huren of leasen. Ga je bijvoorbeeld een weekendje weg of is je eigen auto even niet beschikbaar? Dan is het huren van een auto een perfecte optie. Het leasen van een auto wordt vaak gekozen in plaats van het kopen van een auto. Dit omdat je met het leasen van een auto toch kunt rijden in de auto die je graag wilt maar niet in één keer een enorm groot bedrag kwijt bent. Het huren van een auto kan vrijwel iedereen met een minimumleeftijd van 21 of 23 jaar. Ook dien je natuurlijk te beschikken over een rijbewijs. Voor het leasen van een auto is je financiële plaatje erg belangrijk. Er is geen bepaalde inkomenseis vastgesteld bij het leasen van een auto. Wel is het van belang hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je vaste lasten zijn. Een aanvraag voor private lease kan bij de meeste bedrijven vrijblijvend. Over het algemeen kun je vanaf je 18e een auto leasen afhankelijk van je financiële plaatje. Een enkeling zal een minimumleeftijd eisen van 21 of 23 jaar.  

Wat te doen bij schade

Als je een auto huurt of leaset is het natuurlijk altijd mogelijk dat je schade maakt. Vaak zijn deze auto’s allrisk verzekerd. De schade van een leaseauto wordt vaak betaald door de verzekeraar. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade wordt meestal een vast bedrag in rekening gebracht, wel zit je bijna altijd vast aan een eigen risico. De hoogte hiervan is afgesproken bij het tekenen van de overeenkomst.  

Kosten van huren/leasen

De kosten van het huren of private leasen van een auto is erg verschillend. Dit hangt natuurlijk af van het type auto, de overeenkomst en de hoogte van je eigen risico. Een auto huren gaat meestal vanaf 30 euro per dagdeel. Hier krijg je dan 50km voor. Elke km dat je hier overheen gaat betaal je ongeveer 0,12 cent per km voor. Het leasen van een auto varieert dan ook extreem. Een private lease begint vaak vanaf 279 euro per maand en kan oplopen tot 3125 euro per maand. Free Witte Land Rover Range Rover Suv Op Weg Stock Photo