Het wordt minder kleurrijk op de weg, waarom?

Is het jou al opgevallen of nog niet? Steeds meer auto’s hebben dezelfde kleur, maar waarom wordt deze keuze gemaakt? En je vraagt jezelf nu natuurlijk af: "Welke kleuren worden dan steeds gekozen?". In dit artikel gaan we kijken waar het aan ligt dat de auto kleuren minder divers zijn de laatste jaren en welke kleuren nu populair zijn.

De populaire kleuren

Laten we meteen beginnen met welke kleuren steeds maar blijven stijgen in populariteit. Op het moment zitten we nog in 2023 dus hebben we getallen van heel 2022. In dat jaar waren 3 kleuren goed voor 81 procent van alle nieuwe auto’s wereldwijd. Met 39 procent was wit de populairste kleur, het jaar daarvoor was dat nog maar 36 procent. Een flinke stijging in een jaar als je het mij vraagt! Op nummer twee staat zwart, maar liefst 18 procent van de auto’s was zwart. Op de derde plaats hebben we grijs met een bezetting van 16 procent. Samen opgeteld is dit 81 procent. En dan zijn dit alleen particuliere auto’s of persoonlijke bedrijfsauto’s. Bedrijfswagens en busjes zijn niet meegeteld. Tint kleuren zijn wel in opkomst, zo zijn grijze auto’s met een tintje blauw of paars erdoor steeds populairder. Echter zijn alle kleuren behalve rood en blauw nog steeds minder dan 1 procent van het totaal.

Waarom verandert de smaak?

Waarom kleuren auto's minder populair worden is niet helemaal duidelijk. Veel mensen houden van simpele kleuren waar je vuiligheid niet zo goed op ziet. Maar toch is wit het populairst? Wit blijkt toch een grote favoriet te zijn, het straalt klasse uit en maakt wanneer hij schoon is voor een nette auto. Maar gelukkig zijn er nog genoeg mensen die wel van een mooi kleurtje op hun auto houden.

Wil jij een mooi gekleurde auto?

Behoor jij nog wel tot de groep die een leuk gekleurde auto wil? Helaas worden er door de populariteit van wit, grijs en zwart steeds minder kleuren auto’s uitgebracht. Het kan daarom moeilijker zijn om een leuk kleurtje te vinden dat bij jou past. Gelukkig zijn er nog andere opties voor het kleuren van een auto: je kan hem bijvoorbeeld laten wrappen. Of je trekt zelf je creatieve shirt aan, bestelt online een dip coating en gaat zelf aan de slag! Dit kan je natuurlijk ook laten doen, maar zelf een beetje knutselen is toch ook leuk.